Yngre generasjoner på vei inn

Joachim Sverre Hansen (28), Mads Arne Mikkelsen (34) og Roy Stian Hansen (31) representerer de to nye medlemsbedriftene Høybråten Glasservice AS og Uniglass AS. – Foreningen trenger impulser fra den yngre garde, sier trioen.

Vitrea AS er morselskapet til Høybråten Glasservice AS og Uniglass AS. Velkjente Arne S. Hansen står bak dette selskapet. Arne S. Hansen er far til de tre guttene som nå driver familiebedriftene videre.

I motsetning til sin far var Joachim Sverre Hansen, Mads Arne Mikkelsen og Roy Stian Hansen lenge skeptiske til å tegne seg som medlemmer i Glass og Fasadeforeningen.

– Foreningen gjør mye bra som vi vil ha nytte av. Men etter vår mening trenger organisasjonen å få inn «ungdommer» i alle ledd. Den yngre garde ser ting med andre øyne enn alle som har vært i bransjen i en mannsalder. Innvolveres vi unge får vi utvikling basert på en god miks av erfaring og nye ideer, sier Mads Arne Hansen, faglig leder i Høybråten Glasservice AS.

Roy Stian har høgskoleutdanning innen markedsføring og økonomi. Hans bakgrunn i glassbransjen er i fra Scandinavian Glass Recykling (SGR), Høybråten Glasservice AS og Sagstuen Vitrea Glass. SGR hadde en norsk avdeling som jobbet med å samle inn utskiftet bilglass og annet glassavfall til gjenvinning.

– Arne og Einar Sagstuen startet Sagstuen Vitrea Glass i 2011. Der jobbet jeg med å skaffe nye kunder frem til 2014. Fra det året har all fokus vært rettet mot selskapene som drives i familien, sier Roy Stian Hansen.

Mads Arne Mikkelsen startet som lærling i Th. Sagstuen og Sønn på Gjøvik. Endt læretid ble belønnet med fagbrev. Deretter gikk ferden videre til Leif Larsen Glass & Snekkerservice, hvor han var i fire år.

– Jeg tok et påbygningsår på fagskole før jeg kom tilbake til Leif Larsen. I 2011 begynte også jeg i Sagstuen Vitrea Glass sammen med Roy Stian. Men i 2014 åpnet det seg en mulighet i Høybråten Glasservice AS. Jeg begynte å jobbe der i april 2014 og i november samme år kjøpte vi dette selskapet. Siden har jeg vært faglig leder i bedriften. Det vil si at jeg er mest ute og monterer, og Roy Stian tar seg av de administrative oppgavene, sier Mads Arne.

Mads Arne tok mesterbrev i 2014.

Som for opphavet og brødrene har bilglass stått sentralt for yngstemann Joachim Sverre Hansen. Glassdrive på Gjøvik ble første arbeidsplass for fyren med utpregede praktiske gener. I 2013 ble Uniglass AS, etablert av Arne S. Hansen, på Hamar neste arbeidsgiver.

– Jeg har tatt den praktiske delen av fagprøven som § 3.5 kandidat. Det vil si at mine til sammen fem år med praksis kompenserer for at jeg ikke har vært lærling. Jeg deltok på Glass og Fasadeforeningens § 3.5 kurs i høst og den teoretiske prøven er gjennomført og jeg fikk fagbrev i 2016, sier Joachim.

Familiebedrifter

Opprinnelsen til Vitrea AS, Høybråten Glasservice AS og Uniglass AS er Hansens Glasservice i Kirkenes på 1970-tallet. Arne S. Hansen tok med seg flyttelasset i 1995 og fant veien til Hamar. Han har lang fartstid i bransjen og har blant annet ledet Bilglassforeningen, vært prosjektmedarbeider i Glassbransjeforbundet og drevet glassvirksomheter i Oslo og Hamar. Nå er alt, i hvert fall forretningsvirksomheten, mer eller mindre overtatt av sønnene.

– Allerede som barn oppholdt vi oss mye i verksteder og ved skjærebord. Glass er blitt vår naturlige bane. Nå ønsker vi å sikre familien gjennom å drive disse to selskapene, sier Roy Stian.

Uniglass, med to ansatte, har sitt nedslagsfelt i Hamar og omegn, mens Høybråten Glasservice skal styrke sin posisjon i oslomarkedet. I Oslo er det fem ansatte og en lærling.

– Vi ønsker å satse mer på skreddersøm og spesialløsninger. Blant annet har vi etterspørsel etter vinterhager. Vi forhandler Veranda og Harmoni Innglassing, og kan blant annet levere spesialtegnede vinterhager med Sepalumicprofiler og 3-lags glass. I tillegg til privatmarkedet ønsker vi, i enda større grad, å styrke oss mot byggmestere og entreprenører, sier Roy Stian Hansen.

Bilglass er nær selvsagt en del av inntektsgrunnlaget for de to selskapene.

Fagmiljø

Brødrene ser betydningen av å dyrke vårt fag og de har klare mål med sitt medlemskap i Glass og Fasadeforeningen.

– Glass og Fasadeforeningen skal skape og presentere våre fremtidige fagmiljøer, både for oss men også for eksempelvis vår nye lærling Espen Sønderby. Vi ser frem mot et godt samarbeid og tilgangen faglig bistand. Gode medlemsfordeler hører naturlig med i pakken, tenker jeg, sier Roy Stian.

– Foreningens fokus på å sikre god fagutdanning er selvfølgelig også viktig. Vi skal jo ha et fremtidig fagmiljø i et langsiktig perspektiv, understreker Mads Arne Mikkelsen.