AKTUELT
Foto av Orona Ideo

Energieffektiv WICONA-løsning

WICONA har utviklet og levert en spesialtilpasset fasadeløsning til den arkitektonisk spektakulære og energieffektive Orona Ideo. Bygget er blitt både LEED Gold- og BREEAM Excellent-sertifisert.

Hovedkontoret til ORONA Ideo, en ledende heisleverandør i Spania, ligger i Hernani i Spania, og består av fire separate bygninger: Gallery, A3 Research, Fundazioa og Zero. Sistnevnte bygning er den mest spektakulære, og huser selskapets sentrale serviceavdelinger og deler av utviklingsavdelingen. I bygningens fasade er WICONAs fasadesystem benyttet. Utformingen består av over 2000 trekantede «piksler» som utseendemessig varierer fra tildekket, delvis gjennomsiktig til helt gjennomsiktig, avhengig av plassering, eksponering for sollys eller innendørs bruk. Bygningen består av en 16 meter høy sylinder, 90 meter i diameter og med en 15ohelling mot sør, en utforming som symboliserer Oronas logo. Utformingen med skråtak er også optimal fra et bioklimatisk perspektiv da taket er et gigantisk solcellepanel fullt integrert i designet.

Deler av bygningen åpner seg mot Galarreta Technology Park, og skaper en naturlig inngang til parken. Den storslagne entréen danner også en sentral indre gårdsplass med bygningens inngang. Skråtaket inneholder flere uteplasser på ulike nivåer som skaper utsikt over gårdsplassen.

Selskapets serviceavdelinger som administrasjon, showroom, auditorium, laboratorier, etc. ligger i første etasje, mens de øvre etasjene rommer kontorer og forskningslokaler. Passasjene i bygningen følger formen på den indre gårdsplassen. Arbeidsområdene er fleksible og plassert på motsatt side av fasaden, skreddersydd til brukernes forskjellige behov over tid. Mellom arbeidsområdene ligger trappehus, heiser og toaletter.

En fasade med spesialtilpassede løsninger fra WICONA
Zero har et samlet gulvareal på 11 500 m2, som spenner over seks etasjer over bakkeplan og har en blandet struktur av betong og stål. Interiøret består hovedsakelig av materialer som aluminium og glass med treelementer som supplement. På grunn av byggets spektakulære design var det ikke mulig å produsere en geometrisk gulv-til-tak-konstruksjon. Den endelige løsningen ble en glassfasade som dekker hele bygningen, designet i henhold til de høyeste krav og spesifikasjoner. For å lage denne løsningen ble WICONA WICTEC 50SG fasadesystem benyttet.

Utfordringen i utformingen og konstruksjonen av fasaden lå i det faktum at bygningens første etasje er formet som en polygon, mens veggene og taket danner et triangel.

En spesialtilpasning av WICONA fasadesystem WICTEC 50SG ble derfor utviklet. Ved å erstatte det tradisjonelle rektangulære designet mot en trapesformet karm med 15o vinkel innvendig og utvendig, kunne fasadens funksjon ivaretas til tross for strukturens tekniske kompleksitet.

Kommunikasjonssjefen i Orona, Iñigo Marquet sier følgende om fasadeløsningen:

– Fasadeløsningen ble valgt som følge av teknologisk pålitelighet, fleksibilitet ved at den geometrisk kunne tilpasses våre krav, de rene linjene glassfasaden skaper, enkelt vedlikehold og fasadens eleganse.

Et system knytter sammen fasadens struktur

Akkurat som spesialtilpasningen av WICONA WICTEC 50SG system ble det utviklet en spesialtilpasset tilkopling for å sammenføye trianglene. Takket være denne kunne monteringen av fasaden utføres raskt og enkelt, og bygningen fikk en finish av høy kvalitet både når det gjelder design og ytelse. Der naturlig ventilasjon var nødvendig laget man trekantede vinduer med utgangspunkt i WICONAs WICTEC 50 system for takvinduer, tilpasset den trekantete formen og med et veldig diskret motorisert åpne-/lukkesystem.

Glasset i bygningen har perforert film som filtrerer lyset, slik at solinnstråling og varme i bygningen effektivt kan kontrolleres. Valget av WICONA fasadesystem – med Environmental Product Declarations (EPD) og sertifikater for energiytelser – er i tråd med Oronas satsing på samfunnsansvar. Dette engasjementet, forklarer Marquet: «…har gjort at Oronas bygg Zero både er LEED Gold og BREEAM Excellent sertifisert. Parametrene for evalueringen har vært spesifikke, fra materialvalg til byggets energiytelse, der fasadesystemet har spilt en viktig rolle. At bygningen er fullstendig kledd med fasadesystem av aluminium ga en litt høyere U-verdi sammenlignet med en massiv og ikke-transparent løsning. Imidlertid var dagslys en viktig parameter i dette prosjektet, i tillegg til utsikt og kvaliteten på bygningens arkitektur. Gjennom en detaljert studie av konstruksjonen og glassfeltene, og ved å termisk isolere innsiden av trianglene som ikke er gjennomsiktige, oppnådde man en optimal løsning for prosjektet».

Fordeler med WICTEC 50SG fasadesystem:

  • Godkjent i henhold til ETA (European Technical Approval): 11/0042
  • Glatt og elegant designuttrykk.
  • Konstruksjon med identiske profiler og pakningskonsept, samt produksjon og montering identisk med WICTEC 50.
  • Forenklet montering av glasselementer på byggeplassen, uten behov for spesialverktøy.
  • Enkel montering av glass, takket være WICONAs patenterte glassholder med vri-klips-funksjon.

Kan kombineres med vanlig dekklokk.

Systemet kan kombineres med integrerte WICLINE 90SG vinduer for å oppnå en helt glatt fasade, som parallell-åpningsvindu eller utadslående topphengslet åpningsvindu med senk-klapp.

Fakta:

ISO-sertifisert 9001/2008

Tekniske spesifikasjoner: 
Systemets bredde: 50 mm profiler

Varmeisolasjon: Uf ned til 1,2 W/m2K

Glassfals: Opp til 64 mm glass

Systemresultat i henhold til EN 13830:
 Lufttettthet: AE

Vanntetthet: RE 750

Motstand mot vindlast: ± 2,000 Pa, ± 3,000 Pa

Motstand mot støt: Klasse E5 / I5

Prosjekt: Zero i Orona Ideo-komplekset

Sted: Hernani, Spania

Arkitekter: X.Barrutieta – E.Goikoetxea – J. delaFuente – S.Pérez

Siste saker fra nyhetsrommet

bransjeregisteret 2018. Illustrasjon.
Harald Aase. Foto: ©Adam Stirling

Harald Aase
Kommunikasjonsrådgiver

e-post: aase@gffn.no
tlf: + 47 950 84 298

Abonner på vårt nyhetsbrev

Få det siste fra glass- og fasadebransjen rett i innboksen.